Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Dionaea Muscipula verzorging

De Venusvliegenvanger, ook wel bekend als Dionaea Muscipula, is een unieke kamerplant met een bijzondere manier van voeden. Deze plant, afkomstig uit de Verenigde Staten, is niet alleen een opvallende verschijning maar ook een natuurlijke vliegenvanger. De Dionaea Muscipula verzorging vraagt om specifieke aandacht, vooral omdat het een vleesetende plant is. Ontdek hier alles over de Dionaea Muscipula verzorging.

Dionaea Muscipula soorten

Er is eigenlijk maar één soort Venusvliegenvanger en dat is de Dionaea Muscipula. Hoewel er maar één soort is, zijn er wel verschillende varieateiten die verschillen in grootte en kleur van de ‘bekjes’. Deze kamerplant blijft relatief klein en wordt niet groter dan ongeveer 15 centimeter. Dit maakt de Venusvliegenvanger perfect voor op de vensterbank. Met de juiste Dionaea Muscipula verzorging kan deze fascinerende plant een lange tijd deel uitmaken van je huiselijke groen.

Dionaea Muscipula
volle zonStandplaats:
Direct zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Veel

Dionaea Muscipula water geven

Het geven van water aan de Venusvliegenvanger is een belangrijk onderdeel van de Dionaea Muscipula verzorging. Deze bijzondere kamerplant heeft in de zomer dagelijks water nodig om de potgrond licht vochtig te houden. In de winter is het voldoende om slechts één keer per maand water te geven. Het is belangrijk om de vochtigheid van de potgrond goed in de gaten te houden. Te veel water kan schadelijk zijn, dus zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt. Je kunt de vochtigheid controleren door je vinger in de potgrond te steken. Zo voel je of de grond nog vochtig genoeg is. Een goede waterbalans is essentieel voor de gezondheid van deze kamerplant.

Lees alles over planten water geven

Dionaea vliegenval

ONZE Dionaea Muscipula

14%
ontdekkingsbox plantje
BUNDELVOORDEEL
Oorspronkelijke prijs was:  30,80.Huidige prijs is:  26,49.
19%
Vleesetende Plantenbox
Combideal 12
Oorspronkelijke prijs was:  42,99.Huidige prijs is:  34,99.
venus vliegenval plant

Luchtvochtigheid Dionaea Muscipula

De Venusvliegenvanger houdt van een omgeving met gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om dit te bereiken, kun je een bakje met water dichtbij de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen. Het is belangrijk om het bakje water regelmatig bij te vullen als het leeg raakt. Dit helpt om de juiste omstandigheden te creëren zodat de Venusvliegenvanger goed kan groeien.

Dionaea Muscipula standplaats

Zet deze kamerplant op een plek waar hij direct zonlicht kan ontvangen. De Venusvliegenvanger heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en zijn vliegenvangende werk te doen. In de zomer is het belangrijk dat de plant elke dag voldoende zonlicht krijgt. In de winter, wanneer de zon minder sterk is, kan de plant ook in vol zonlicht staan. Zorg ervoor dat de kamer waar de plant staat een temperatuur heeft tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Het is niet nodig om de Venusvliegenvanger geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen tijdens de winter. Deze plant houdt juist van veel licht het hele jaar door. Zet de plant daarom direct op een zonnige plek voor de beste groei.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Dionaea Muscipula GEKOCHT

Dionaea Muscipula

Dionaea Muscipula giftig?

De Venusvliegenvanger staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Dat betekent dat deze kamerplant veilig in huis kan staan, ook als je nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen hebt. Toch is het slim om de plant buiten bereik te houden van huisdieren die graag aan planten knabbelen. De plant is tenslotte bedoeld als decoratie en niet om op te eten. Bovendien is het beter voor de Dionaea Muscipula verzorging als de plant niet beschadigd raakt door nieuwsgierige huisdieren.

Dionaea Muscipula verpotten

De Venusvliegenvanger, is een plant die niet vaak verpot hoeft te worden. Toch kan het soms nodig zijn om de plant een grotere ruimte te geven voor zijn wortels. Dit is meestal het geval als de plant te groot wordt voor zijn pot of als de potgrond uitgeput raakt. Het beste moment om deze huisplant te verpotten is in het voorjaar, wanneer de plant uit zijn rustperiode komt en nieuwe groei begint.

Hoe verpot je de Dionaea Muscipula?

  • Kies een nieuwe bloempot die iets groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje potgrond speciaal voor vleesetende planten.
  • Haal de Venusvliegenvanger voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond, zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn.
  • Druk de potgrond licht aan zodat de plant stevig staat, maar wees voorzichtig met de gevoelige vallen.
  • Geef de plant water om de potgrond te bevochtigen en de wortels te helpen zich te vestigen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Dionaea Muscipula

Verzorgingsproducten

Dionaea Muscipula

Dionaea Muscipula voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft de Venusvliegenvanger de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond van de kweker bevat voldoende voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden heeft de plant wel regelmatig voeding nodig, vooral in de lente en zomer wanneer de groei het meest actief is.

In de winter gaat de Venusvliegenvanger een rustperiode in en heeft dan geen extra voeding nodig. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid voeding te gebruiken; kijk hiervoor op de verpakking van de plantenvoeding en geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit helpt om de vleesetende plant gezond en sterk te houden.

Dionaea Muscipula ziektes

De Venusvliegenvanger is over het algemeen een sterke kamerplant, maar kan soms last hebben van ongedierte zoals bladluizen of schimmels. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de Dionaea Muscipula verzorging goed op te volgen. Zorg voor voldoende direct zonlicht en houd de potgrond licht vochtig zonder dat de plant te veel water krijgt.

Als je merkt dat deze kamerplant toch last heeft van ongedierte, kun je het beste snel handelen. Voor de Venusvliegenvanger zijn er speciale bestrijdingsmiddelen die veilig zijn voor vleesetende planten. Het is belangrijk om een middel te kiezen dat de gevoelige vallen van de plant niet beschadigt.

Heeft jouw Venusvliegenvanger onverhoopt toch last van ongedierte? Bij ons vind je de juiste bestrijdingsmiddelen om je plant te helpen, zoals deze biologische insectenspray. Zorg er wel voor dat je een product kiest dat geschikt is voor vleesetende planten.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Dionaea Muscipula stekken

Hoe moet je een vleesetende plant stekken? Het is een nauwkeurig werkje, maar met wat geduld en zorg kun je de Venusvliegenvanger succesvol stekken. Het is belangrijk om dit alleen te doen als de plant gezond is en in de groeiperiode, dus in de lente of zomer. Volg deze eenvoudige stappen om je eigen Venusvliegenvanger te stekken.

Dit heb je nodig

  • Een gezonde Dionaea Muscipula met nieuwe scheuten
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met speciale potgrond voor vleesetende planten

Zo stek je:

  • Haal de Dionaea Muscipula voorzichtig uit de pot en maak de aarde rondom de nieuwe scheuten los. Doe dit heel voorzichtig om de wortels niet te beschadigen.
  • Gebruik het scherpe mesje om de nieuwe scheut, inclusief de wortels, weg te snijden van de moederplant. Probeer zoveel mogelijk wortels aan de scheut te laten zitten.
  • Plaats de stek in een nieuwe pot met speciale potgrond voor vleesetende planten. Maak een klein kuiltje en zet de stek hierin. Vul de rest van de pot met potgrond en druk deze licht aan.
  • Geef de stek water om de potgrond vochtig te maken en zet de pot op een plek met veel direct zonlicht.
  • Verzorg de moederplant zoals gebruikelijk en zet deze terug in de oude pot met verse potgrond.

Met de juiste verzorging en een beetje geduld zul je zien dat je stekje van de Dionaea Muscipula uitgroeit tot een nieuwe, sterke Venusvliegenvanger.

Dionaea Muscipula
Vleesetende plantenbox

Dionaea Muscipula bloei

De Venusvliegenvanger kan bloeien, maar dit is een zeldzaam gezicht in de huiskamer. De plant heeft specifieke omstandigheden nodig, zoals veel direct zonlicht en een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Als de verzorging optimaal is, kan de Venusvliegenvanger in het voorjaar bloeien met kleine witte bloemen. Deze bloei is niet alleen mooi, maar ook bijzonder omdat het niet vaak voorkomt.

Let op: de bloei kan veel energie van de plant vragen. Sommige liefhebbers kiezen ervoor om de bloemstengels vroegtijdig te verwijderen, zodat de plant zijn energie kan gebruiken voor de groei van de vallen. Dit is een keuze die je zelf kunt maken, afhankelijk van wat je belangrijker vindt: de kans op bloemen of een plant met sterke en gezonde vallen.

Dionaea Muscipula snoeien

Het snoeien van de vleesetende plant, is niet echt nodig. Deze plant regelt grotendeels zelf zijn groei. De vallen van de plant, die lijken op kleine mondjes, gaan soms dood. Dit is een natuurlijk proces. Als je ziet dat een val bruin wordt en verschrompelt, kun je deze voorzichtig verwijderen. Doe dit door de dode val bij de basis vast te pakken en deze rustig weg te trekken van de plant. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen, zodat je de andere vallen en de plant zelf niet beschadigt.

De Venusvliegenvanger kan soms ook een bloemstengel ontwikkelen. Hoewel de bloemen mooi kunnen zijn, kost het de plant veel energie om deze te laten groeien. Sommige mensen kiezen ervoor om de bloemstengel weg te knippen, zodat de plant zijn kracht kan gebruiken voor de groei van nieuwe vallen. Als je besluit om de bloemstengel te verwijderen, knip deze dan af bij de basis van de plant. Zo kan de Dionaea Muscipula zich blijven richten op het ontwikkelen van zijn unieke vallen.

Het is dus niet nodig om de Venusvliegenvanger regelmatig te snoeien. Let gewoon op de natuurlijke cyclus van de plant en verwijder de dode vallen wanneer nodig. Zo blijft de Dionaea Muscipula gezond en kan hij zijn werk als vliegenvanger blijven doen.

Waarom wordt mijn Dionaea Muscipula zwart?
Het zwart worden van je Dionaea Muscipula kan verschillende oorzaken hebben zoals natuurlijke veroudering van de vallen of door schimmel- en bacterie-infecties als gevolg van te hoge vochtigheid. Zorg voor goede lucht circulatie en snijd zwarte delen weg om verspreiding te voorkomen.

Hoe verzorg ik een vleesetende plant?
Vleesetende planten vereisen specifieke verzorging. Over het algemeen houden ze van veel licht en een vochtige, maar niet te vochtige grond. Vermijd water geven op de vallen en doe het ernaast, op de aarde.

Kan een vleesetende plant zonder insecten leven?
Ja, vleesetende planten kunnen overleven zonder insecten te vangen omdat ze fotosynthese kunnen uitvoeren. Het vangen van insecten voorziet ze wel van noodzakelijke voedingsstoffen die ze niet uit hun omgeving kunnen halen, dus periodiek insecten vangen is wel bevorderlijk voor hun groei.

Hoe verzorg ik een Trompetbekerplant?
De Trompetbekerplant heeft veel licht nodig, een hoge luchtvochtigheid en vochtige, maar niet doorweekte grond. Gebruik regenwater of gedestilleerd water voor optimale gezondheid. Zet deze planten niet in standaard potgrond en vermijd bemesting.

Moet ik de bloem van mijn vleesetende plant afknippen?
Het afknippen van de bloem kan voordelig zijn voor sommige soorten vleesetende planten. Het kost veel energie om te bloeien, die anders gebruikt kan worden voor de groei en gezondheid van de val.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending