Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Succulent verzorging

De Succulent, ook wel bekend als Vetplant, is een echte blikvanger met zijn decoratieve en soms bloeiende verschijning. Vetplanten komen oorspronkelijk uit droge gebieden zoals steppen en halfwoestijnen, maar hebben hun weg gevonden naar onze huiskamers. Ze staan bekend om hun gemakkelijke verzorging en zijn daardoor zeer geschikt voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan plantenverzorging. Lees snel meer over de juiste Succulent verzorging.

Succulent soorten

Er is een enorme variatie aan vetplanten, elk met hun eigen unieke vormen en kleuren. Hoewel er veel verschillende soorten zijn, zie je in de meeste huiskamers vaak dezelfde terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Echeveria met zijn rozetvormige bladeren, de Haworthia die bekend staat om zijn stekelige uiterlijk of de Crassula, ook wel bekend als ‘Jade plant’. Deze soorten zijn niet al te groot, wat ze perfect maakt voor op de vensterbank of als onderdeel van een mini-tuintje op je bureau. Met de juiste Succulent verzorging blijven deze kleine sfeermakers jarenlang mooi.

Echeveria Moon Pearl
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Weinig

Succulent water geven

Vetplanten hebben een unieke eigenschap: ze slaan water op in hun bladeren, stengels en wortels. Dit betekent dat ze niet vaak water nodig hebben. In de zomer is het voldoende om deze kamerplant ongeveer om de week water te geven. In de winter, als de plant minder actief is, kun je het water geven beperken tot slechts één keer per maand. Zorg ervoor dat de potgrond bijna droog is voordat je opnieuw water geeft. Dit helpt om de juiste vochtbalans te behouden en voorkomt dat de wortels te nat worden, wat schadelijk kan zijn voor de plant. Voel aan de grond om te bepalen of het tijd is voor de volgende watergift.

Lees alles over planten water geven

succulent

ONZE Succulenten

Crassula Minova

Luchtvochtigheid Succulent

Deze kamerplant gedijt het beste bij een lage tot gemiddelde luchtvochtigheid. Dit maakt de Vetplant een ideale plant voor in huis, aangezien de luchtvochtigheid in de meeste woningen aan de lage kant is. Het is niet nodig om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen. In feite kan een te hoge luchtvochtigheid schadelijk zijn voor de plant, omdat dit de kans op rotting van de bladeren en stengels kan vergroten. Zorg er dus voor dat de ruimte waar de plant staat goed geventileerd is. Dit helpt om de luchtvochtigheid op een goed niveau te houden en bevordert de gezondheid van de plant.

Succulent standplaats

Plaats deze kamerplant op een plek waar hij kan genieten van indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren van de Vetplant beschadigen, dus zorg ervoor dat hij niet in de volle zon staat. Een plekje bij een raam op het noorden of oosten is ideaal. In de zomer is het belangrijk om de plant te beschermen tegen de hete middagzon, die de bladeren kan verbranden. In de winter, wanneer de zon minder krachtig is, kan de plant wat meer licht verdragen.

Deze kamerplant houdt van een stabiele temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet op de tocht staat of in de buurt van een warmtebron zoals een radiator, omdat dit kan leiden tot uitdroging van de bladeren. Door de Vetplant geleidelijk aan verschillende lichtomstandigheden te laten wennen, zorg je ervoor dat hij zich goed kan aanpassen aan de veranderende seizoenen.

VAAK IN COMBINATIE MET een succulent GEKOCHT

Curio Mount Everest

Succulent giftig?

Deze kamerplant is helaas wel giftig voor mensen en dieren. Het is dus belangrijk om de plant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen te plaatsen. Als ze van de plant eten, kan dit schadelijk zijn voor hun gezondheid. Zorg altijd voor een veilige plek waar de plant kan stralen zonder risico voor je geliefde viervoeters of jonge gezinsleden.

Succulent verpotten

Het verpotten van een Vetplant is niet zo vaak nodig als bij sommige andere kamerplanten. Deze planten groeien langzamer en hebben minder ruimte nodig voor hun wortels. Toch is het goed om elke twee tot drie jaar de plant van verse potgrond te voorzien en indien nodig in een iets grotere pot te plaatsen. Dit geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Verpotten kan je het beste in het voorjaar doen, wanneer de plant in zijn groeiperiode komt.

Hoe verpot je de Vetplant?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
  • Haal de Vetplant voorzichtig uit de oude pot.
  • Kijk goed naar de wortels om te controleren of ze gezond zijn en geen tekenen van rot vertonen.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond.
  • Zorg ervoor dat de plant stevig staat en vul de pot verder aan met potgrond.
  • Geef de plant na het verpotten een beetje water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

succulent

Verzorgingsproducten

succulent

Succulent voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de plant staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het goed om de Vetplant wat extra voeding te geven, dit zal in de lente en zomer zijn, wanneer de plant actiever is.

In de herfst en winter, als de plant minder groeit, is het niet nodig om voeding te geven. De Vetplant rust dan en gebruikt weinig energie. Let op dat je niet te veel voeding geeft; dit kan meer kwaad dan goed doen. Kijk altijd op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste hoeveelheid en volg de instructies zorgvuldig. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid om te voorkomen dat de wortels beschadigen.

Succulent ziektes

Deze kamerplant is meestal heel sterk en krijgt niet snel last van ziektes. Maar soms kan het gebeuren dat ongedierte zoals wolluis of schildluis de plant aanvalt. Je kunt dit voorkomen door de plant niet te veel water te geven en ervoor te zorgen dat de lucht niet te vochtig is. Ook is het goed om de plant af en toe te controleren en schoon te maken met een zachte doek.

Als je toch beestjes op je plant ziet, kun je ze weghalen met een zachte borstel of een doekje met alcohol. Voor meer hulp kun je ook speciale middelen gebruiken die vriendelijk zijn voor de plant, zoals deze insectenspray. Volg de tips op deze pagina voor de verzorging van de Vetplant, dan blijft je plant meestal gezond en mooi.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Succulent stekken

Hoe moet je een Vetplant stekken? Het is een vrij eenvoudige taak die je helpt om je collectie van deze kamerplanten uit te breiden. Deze kamerplanten kunnen gestekt worden met behulp van bladeren of stengels en het proces is bijna net zo makkelijk als de Succulent verzorging zelf. Het is het beste om te stekken in de lente of zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit en de stekken sneller zullen wortelen.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Vetplant met stevige bladeren of stengels
  • Een schoon en scherp mesje of schaar
  • Een potje met water of verse potgrond

Zo stek je:

  • Kies een gezond blad of stengel van de Vetplant en snijd of draai deze voorzichtig los van de hoofdplant.
  • Laat het snijvlak van het blad of de stengel een paar dagen drogen tot het een korstje vormt. Dit helpt om rotting te voorkomen.
  • Vul een klein potje met water en plaats het blad of de stengel erin, zodat alleen het snijvlak in het water hangt. Als je potgrond gebruikt, steek het blad of de stengel dan voorzichtig in de grond.
  • Zet het potje op een plek met veel indirect zonlicht en wacht tot er wortels verschijnen. Dit kan een paar weken duren.
  • Zodra de wortels goed ontwikkeld zijn, kun je het stekje in een pot met verse potgrond zetten.
  • Geef het nieuwe plantje water volgens de normale Succulent verzorging tips en zie hoe hij uitgroeit tot een volwaardige plant.

Door deze stappen te volgen, kun je met succes je eigen Vetplanten stekken en je collectie uitbreiden. Het is een leuke en belonende manier om meer groen in je huis te brengen.

succulent
kerstcactus, succulent bloei

Succulent bloei

Hoewel sommige vetplanten kunnen bloeien, is het niet gebruikelijk dat ze dit doen in de woonkamer. De omstandigheden binnenshuis zijn vaak niet ideaal voor deze planten om bloemen te ontwikkelen. Het vereist veel licht en een constante, geschikte temperatuur. Als je deze kamerplant goed verzorgt, is er een kleine kans dat hij na een aantal jaar toch een bloem zal produceren. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vetplanten bloeien en als ze het doen, is het vaak een bescheiden bloem.

Let op: hoewel de bloei van een vetplant een bijzonder moment is, is het belangrijk om te onthouden dat de plant voornamelijk voor zijn decoratieve bladeren wordt gehouden en niet voor de bloemen.

Succulent snoeien

Het snoeien van een Vetplant is meestal niet nodig. Deze kamerplanten groeien langzaam en behouden hun vorm zonder veel extra hulp. Soms kunnen er echter dode of beschadigde bladeren aan de plant verschijnen. Het is goed om deze te verwijderen om de plant mooi en gezond te houden. Gebruik een schoon en scherp mesje of schaar om de ongewenste bladeren voorzichtig weg te snijden. Doe dit dicht bij de stam, maar laat een klein stukje van de steel zitten om de plant niet te beschadigen.

Als de Vetplant toch te groot wordt of je hem een bepaalde vorm wil geven, kun je de plant voorzichtig bijknippen. Zorg ervoor dat je dit doet tijdens de groeiperiode in de lente of zomer, zodat de plant snel kan herstellen. Verwijder niet meer dan een derde van de plant in één keer, om stress voor de plant te voorkomen. Dat is beter voor de Succulent verzorging.

Door deze simpele snoeitips te volgen, houd je je Vetplant in topconditie en zorg je ervoor dat hij een mooie aanvulling blijft op je huis.

Welke Vetplant heb ik? 
Om te bepalen welke Vetplant je hebt, kun je letten op unieke kenmerken zoals bladvorm, kleur en of de plant bloemen krijgt. Er zijn vele soorten zoals de Echeveria, Sempervivum, en Aloë. Foto’s vergelijken met online databases kan ook helpen bij de identificatie.

Waarom heeft mijn Vetplant lange stengels? 
Vetplanten krijgen lange stengels als ze te weinig licht krijgen, een fenomeen bekend als etiolatie. De plant rekt zich uit naar het dichtstbijzijnde lichtbron. Meer direct zonlicht of een krachtigere groeilamp kan dit probleem verhelpen.

Wat gebeurt er als ik mijn Vetplant te veel water geef? 
Te veel water geven aan een vetplant kan wortelrot veroorzaken, wat uiteindelijk de plant kan doden. Tekenen van overwatering zijn onder meer verkleurende, zachte en doorzichtige bladeren. Het is belangrijk om de grond tussen watergift door volledig te laten opdrogen.

Waarom verliest mijn Vetplant bladeren? 
Het verliezen van bladeren kan normaal zijn als oude bladeren plaats maken voor nieuwe. Wanneer er te veel bladeren verloren worden kan dit wijzen op te veel water of te weinig licht.

Wat zijn populaire soorten Succulenten? 
Populaire Succulentensoorten zijn onder meer de Echeveria, met zijn rozetvormige bladeren, de Jade Plant (Crassula Ovata) en de Zebra Plant (Haworthia Fasciata). Elke soort heeft unieke verzorgingseisen, maar de meeste houden van veel licht en weinig water.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending